!!! Acest site este in proces de reactualizare a informatiilor !!!

Ce este TORCH?

TORCH este un grup de analize medicale de laborator recomandate femeilor gravide, preconcepțional sau în cursul primului trimestru de sarcină, pentru a determina infecţia prenatală a embrionului/fătului sau perinatală a nou-născutului, cu risc de avorturi, moartea fătului in utero sau malformaţii fetale.

Testele detectează anticorpii produși de sistemul imun al mamei, expus la infecții anterior. In funcţie de tipul anticorpilor depistaţi se poate aprecia stadiul infecţiei, prezenţa sau absenţa imunităţii.

Rezultatele sunt raportate ca pozitive sau negative, indicând prezența sau absența anticorpilor pentru fiecare dintre infecțiile testate cu acest grup de analize medicale.

Un rezultat ” normal” este negativ (anticorpi absenți în sângele mamei) și semnifică faptul ca este foarte puțin probabil ca persoana testată să fie infectată. Totuși, dacă medicul curant suspicionează una dintre aceste infecții la femeia gravidă sau la nou-născut, chiar dacă rezultatul testării TORCH a fost negativ, se recomandă alte teste suplimentare.

Un rezultat pozitiv (anticorpi prezenți în sânge) indică probabilitatea unei infecții și trebuie urmat de teste de confirmare specifice, inainte de a considera diagnosticul valid. Daca testul iese negativ, însă suspiciunea medicului curant persistă, analiza poate fi repetată de 1-2 ori pe parcursul sarcinii.

Testarea anticorpilor Toxoplasma gondii se recomandă întotdeauna dacă femeia a avut vreodată toxoplasmoză sau dacă a fost expusă riscului de contact cu excremente de pisică, carne crudă sau insuficient pregatită, sau apă și mâncare contaminate (pisica reprezintă mediul de incubație/transport al parazitului Toxoplasma gondii). Dacă testul iese negativ însă suspiciunea medicului curant persistă, analiza poate fi repetată de 1-2 ori pe parcursul sarcinii. Riscul cel mai mare pentru gravidă este în primul trimestru de sarcină. Toxoplasmoza poate cauza malformații fetale severe: hidrocefalie, calcificari cerebrale, hepatosplenomegalie și retinocoroidită.

Este foarte important ca toate femeile să știe ce status imunologic au inainte de sarcină, adică să efectueze titrurile de anticorpi Ig M și Ig G. Infecția veche cu toxoplasmoză, certificată de creșterea valorii Ig G a anticorpilor anti toxoplsma, protejează pacienta “pe viața” de o noua infectare.

Un rezultat IgM negativ în principiu exclude infecția recentă, însă un rezultat IgM pozitiv este dificil de interpretat din cauza lipsei de specificitate a anticorpilor specifici anti-Toxoplasma IgM.

Dacă pacienta este gravidă și IgG/IgM pozitiv, se recomandă efectuarea unui test IgG Avidity care ajută la diagnosticul diferențial între o infecție recentă și o infecție veche (mai mult de 3 luni). Un rezultat mare al avidității în primele 12-16 săptămâni de sarcină elimină o infecție dobandită în timpul sarcinii. În consecință, pericolul ca fătul să fie afectat din cauza parazitului este extrem de mic.

O valoare scăzută a avidității sugerează că infecția cu Toxoplasma a fost recentă.

În acest caz medicul curant va recomanda metode suplimentare de confirmare (PCR/ Toxoplasma – detecție ADN).

Virusul rubeolei se transmite direct și aerogen prin secreții nazofaringiene. Aceasta înseamnă că infectează persoanele sensibile expuse la o persoană infectată care tușește și strănută. De fapt, virusul rubeolic este unul dintre cele mai contagioase virusuri cunoscute. Ca rezultat, se poate răspândi rapid într-o populație susceptibilă. Persoanele infectate transportă virusul în tractul respirator înainte de a se îmbolnăvi, astfel încât să poată răspândi boala fără să fie conștienți de aceasta. Rubeola – cunoscută ca una din bolile copilariei, în timpul sarcinii poate fi o afecțiune gravă. Infecția are un caracter sezonier, majoritatea cazurilor fiind înregistrate iarna si primavara. Sursa de infecție o reprezintă o altă persoană care deja prezintă infecția. Riscul major pentru gravidă este în primele luni de sarcină și scade pe masură ce sarcina avansează odata cu formarea și definitivarea dezvoltarii organelor fetale. Ca efecte asupra fătului, cel mai grav este Sindromul Rubeolei congenitale – o afecțiune gravă ce determină cataracta, surditate, malformații pulmonare și malformații cerebrale. Screening-ul înainte de sarcină ar fi util în ideea inițierii vaccinării viitoarei gravide, aceasta vaccinare nefiind indicată în sarcină. La fel, și rubeola este o boala pe care o facem în principiu o data în viața, căpătând ulterior imunitate.

Citomegalovirus – CMV este un virus din aceiasi familie cu HSV (herpes simplex virus) si virusul varicelo-zosterian. In general asimptomatică în afara sarcinii, în cursul acesteia poate produce grave anomalii fetale. Modul de transmitere la mamă este în general prin contact sexual, sărut, transfuzii de sânge. Omul este singurul rezervor de CMV, acesta fiind excretat în secrețiile vaginale, nazale, salivă și urină. In unele cazuri virusul latent se poate reactiva. Acest lucru se intamplă mai ales la persoanele imunodeprimate, de exemplu gravidele. De aceea este foarte importantă efectuarea anticorpilor IgG, IgM CMV atat preconcepțional cât și pe perioada sarcinii. Dacă infecția s-a produs în primul trimestru de sarcina, poate duce la sarcina oprită în evoluție și avort spontan repetat. Dacă infecția a avut loc îin ultimul trimestru de sarcină, riscul de transmitere la făt ar fi de 75-80%, dar cu consecințe minime asupra nou născutului.

Specificitatea anticorpilor IgM este redusă iar depistarea unui nivel înalt de IgG nu este caracteristic unei infecții primare cu CMV, se folosește analiza numită Aviditate (Citomegalovirus Ac IgG Avidity). Un nivel scăzut al avidității este asociat cu o infecție primară recentă, deci semnalează un pericol pentru făt. Pe de alta parte, un nivel crescut al avidității arată, practic, că infecția primară este mai mare de 3 luni și deci pericolul afectării fătului este redus. Determinarea avidității IgG este deci extrem de importantă în contextul unui rezultat pozitiv al IgM CMV la femeia gravidă.

Este important ca gravida să înțeleagă că un test TORCH pozitiv nu înseamnă obligatoriu infectarea fătului cu indicația de oprire a evoluției sarcinii. Dacă valorile anticorpilor IgM sunt pozitive pentru oricare dintre virusuri sau Toxoplasma, medicul curant poate indica amniocenteza cu testarea direct din lichidul amniotic.