Pregatire pentru recoltare

REGULI PENTRU RECOLTAREA PROBELOR BIOLOGICE
 1. Recoltarea probelor de sange

  Recoltarea probelor de sange se face dimineata pe nemancate in intervalul orar stabilit de laborator, de preferat intre orele 730-10.

 2. Recoltarea exudatului faringian/ lingual

  Recoltarea exudatului fanringian / lingual se face dimineata pe nemancate , inainte de toaleta gurii, sau cel putin dupa 4 ore de la ingerarea de alimente. Se recolteaza inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic, fie la minim 10 zile dupa finalizarea acestuia.

 3. Recoltarea exudatului nazal

  Recoltarea exudatului nazal se face inaintea administrarii oricarui tratament antibiotic, fie la minim 10 zile dupa finalizarea acestuia.

 4. Sputa

  Sputa se recolteaza dimineata dupa periajul simplu al dintilor,urmat de clatire energica cu apa, expectoranduse intr-un recipient steril. Recolta se face inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic, fie la minim 10 zile dupa finalizarea acestuia. Se preda laboratorului in maxim 2 ore de la recoltare.

 5. Secretia vaginala/ Antigen Chlamydia/Mycoplasma si Ureaplasma/examen Babes-Papanicolau

  Recoltarea secretiei vaginale Antigen Chlamydia / Mycoplasma si Ureaplasma / Examen Babes-Papanicolau se face dupa 10 zile de la prima zi de ciclu menstrual si inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic, fie la minim 10 zile dupa finalizarea acestuia. Este obligatoriu ca inaintea recoltarii cu 48 de ore sa se intrerupa administrarea medicamentoasa endocervicala, a irigatiilor vaginale si a contactului sexual.

 6. Spermograma

  Recoltarea pentru spermograma se face prin masturbare (nu prin contact sexual), dupa o toaleta externa de riguroasa cu apa calda si sapun si la minim 2 ore dupa emisia ultimei urini. Proba se recolteaza in recipient steril si se preda laboratorului in maxim 30 minute de la recoltare si la o temperatura de 37°C. Recomandari: perioada de abstinenta sexuala minim 72h – maxim 7 zile; timp de 7 zile inainte de prelevare nu se consuma alcool,tutun si nu se administreaza tratament antibiotic sau antimicotic. In cazul in care s-a administrat un tratament antibiotic sau antimicotic, prelevarea se face cu minim 7 zile dupa terminarea acestuia. Atentionari: nu se recolteaza in prezervativ sau in urma utilizarii de substante lubrifiante.

 7. Spermocultura /Antigen Chlamydia/Mycoplasma si Ureaplasma

  Recoltarea pentru Spermocultura / Antigen Chlamydia / Mycoplasma si Ureaplasma se face prin masturbare (nu prin contact sexual), dupa o toaleta externa de riguroasa cu apa calda si sapun si la minim 2 ore dupa emisia ultimei urini. Proba se recolteaza in recipient steril si se preda laboratorului in maxim 30 minute de la recoltare si la o temperatura de 37°C. Atentionari: Se recolteaza inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic, fie la minim 10 zile dupa finalizarea acestuia. Nu se recolteaza in prezervativ sau in urma utilizarii de substante lubrifiante.

 8. Secretia uretrala

  Prelevarea probei se realizeaza la 2 ore de la ultima emisie de urina si inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic, fie la minim 10 zile dupa finalizarea acestuia. In cazul in care cantitatea secretiei este redusa se recomanda cu 24 de ore inaintea prelevarii secretiei sa se cunsume cat mai putine lichide.

 9. Sumarul de urina

  Recoltarea probelor pentru sumarul de urina se face din prima urina de dimineata sau la cel putin 3-4 ore de la mictiunea anterioara, dupa efectuarea igienizarii zonei genitale cu apa si sapun. Se recolteaza un volum de 10-25 ml in recipient de unica utilizare dedicat acestui tip de examen. Proba prelevata se preda laboratorului in max. 2 ore.

 10. Proba Addis

  Se face toaleta zonei genitale cu apa calda si sapun , apoi prima urina de dimineata se arunca. Pacientul se aseaza culcat in pat si timp de 3 ore nu consuma lichide. Toate emisiile de urina din timpul celor 3 ore se colecteaza intr-un recipient curat si uscat acoperit si se preda laboratorului in 2 ore.

 11. Urocultura

  Recoltarea probelor de urina pentru urocultura se face din prima urina de dimineata sau la cel putin 3-4 ore de la mictiunea anterioara. Se recolteaza un volum de 10-25 ml din jetul mijlociu al urinei intr-un recipient steril de unica utilizare dedicat acestui tip de examen. Este interzis a se atinge interiorul recipientului sau a capacului. Este imperios necesara o efectuare a igienizarii zonei genitale cu apa si sapun. Recoltarea se face inainte administrarii oricarui tratament antibiotic sau antimicotic. La copii probele de urina se recolteaza in recipiente speciale (pungi de plastic sterile de unica utilizare prevazute cu un dispozitiv adeziv care permit copilului sa urineze direct in recipient). Recipientele se eticheteaza si se preda laboratorului in cel mult 2 ore de la momentul recoltarii.

 12. Coprocultura

  Recoltarea materiilor fecale pentru coprocultura se face in coprorecoltor cu mediu de transport din scaun emis spontan din zonele modificate cu mucus si sange cat mai aproape de debutul bolii si inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic, fie la minim 10 zile dupa finalizarea acestuia. Este interzis contactul probei cu urina sau administrarii de laxative. Proba se preda laboratorului in maxim 2 ore de la recolta, daca acest lucru nu este posibil se poate pastra la o temperatura de +4°C timp de 24 ore.

 13. Examen cotroparazitologic

  Recoltarea pentru examenul coproparazitologic: se recolteaza dimineata din scaun emis spontan in coprorecoltor fara mediu de transport, inaintea administrarii oricarui tratament antiparazitar. Se recolteaza o cantitate mica din mai multe parti ale bolului fecal. Trebuie evitata contaminarea cu urina. Daca recoltarea a fost efectuata seara se va pastra la +4°C. Este indicat sa se recolteze 3 probe la un interval de 5 – 7zile deorece eliminarile de paraziti sunt intermitente.

 14. Proba de digestie

  Timp de 1 saptamana inainte de recoltare pacientului nu i se administreaza  bariu, uleiuri minerale, bismut, Metamucil, compusi de magneziu, laxative si nu foloseste supozitoare, creme, lubrifianti. Timp de 72 ore inainte de recoltare se tine un regim alimentar cu 50-60 g unt (50-150g grasimi/zi), 100-200g carne rosie, 500g lapte, 200-300g cartofi, 100g paine si abstinenta de la alcool. Copiilor care nu pot ingera aceste cantitati de alimente li se recomanda un regim constant 72 ore inainte de recoltare, care sa includa cantitati suficiente de grasimi si carne rosie.Recoltarea se face in orice moment al zilei din materii fecale proaspete intr-un coprocultor de unica folosinta fara mediu de transport. Se preda laboratorului imediat dupa recoltare, daca acest lucru nu este posibil se poate pastra la o temperatura de +4°C timp de 24 ore.

 15. Hemoragia oculta (Hemocult)

  Pentru o perioada de 3 zile pacientul trebuie sa nu consume carne, produse care sa contina fier sau medicamente pe baza de fier. Proba de materie fecala se recolteaza intr-un coprocultor de unica folosinta fara mediu de transport si se preda laboratorului in maxim 2 ore de la recolta, daca acest lucru nu este posibil se poate pastra la o temperatura de +4°C timp de 24 ore.

Pregatirea pentru recoltarea analizelor medicale este deosebit de importanta, de aceasta depinzand calitatea si acuratetea rezultatelor. Recoltarea se face dimineata pe nemancate, intre orele 7.30 – 10.30.
Aceste reguli sunt valabile pentru majoritatea cazurilor. Exista insa si o serie de analize care necesita o pregatire mai speciala din partea pacientului pe care le gasiti in lista de mai sus.
Pentru recoltarea secretie vaginale, antigenului Chlamydia, Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealiticum, examenului Babes-Papanicolau, spermogramei, examenului micologic/ bacteriologic piele si anexe, este necesara o programare.
Pentru informatii suplimentare, nu ezitati sa contactati medicul trimitator si/sau personalul laboratorului.